Top Gear en Agile Tooling

Hoe in Top Gear wordt aangetoond dat een fysiek scrum board waardevoller is dan de digitale tegenhanger.

topgear-header

Een vraag die heel vaak wordt gesteld is: “welke tool kan ik het beste gebruiken om mijn Agile proces mee te ondersteunen?”. Hierop antwoord ik dan vaak: een bord, pen en papier! Maar, als het echt niet anders kan: een bord, pen en papier!

Omdat veel agile projecten te maken hebben met het ontwikkelen van software, wordt er door een team vaak gegrepen naar software om de scrum artefacts (sprint board, burndown chart en backlog) in te onderhouden. Het probleem van deze oplossing is helaas dat het niet de beste communicatie en interactiemogelijkheden biedt. Ook zie je vaak dat de tool meer aandacht krijgt dan het artefact waarvoor de tool bedoeld is (toolselectie, toolinstallatie, upgrades, rechten toekennen, gebruikers aanmaken, backups, ..)

Vanuit het Agile Manifesto wordt niet zonder reden aandacht gegeven aan dit onderwerp:

Individuals and interactions over processes and tools

Vandaag bedacht ik me een mooi voorbeeld van een goed werkende toepassing van een bord, pen en papier: Top Gear!

agile-tools2

In Top Gear wordt op een bord de lijst van rondetijden bijgehouden die zijn neergezet door bekende personen. Dit gaat altijd gepaard met veel bombarie en is een indrukwekkend schouwspel.

De communicatie rond het bord is optimaal; het biedt een podium om gedachten en emoties te uiten, om snel een volgorde te veranderen. Zelfs het handschrift bevat nog een boodschap; kleine letters, grote letters, dikke letters – de ‘state of mind’ van Jeremy zit er in geborgen en laat zich ook teruglezen. Dit alles heeft als resultaat dat ik van veel rondetijden nog weet wat zich heeft afgespeeld als ik het bord zie – het betreffende briefje en de achterliggende inhoud zijn glashelder opgeslagen in mijn hersens.

clarkson-pc

Zie dit resultaat maar eens te krijgen met een computerprogramma en een scherm! Hoe zou Top Gear er uit zien als Jeremy Clarkson werkte met bovenstaande computer?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *